LODOWIEC Z NERKOWCÓW NA MORELOWYM SPODZIE





Składniki:(orągła blaszka 17cm)
spód:
-50g poppingu z amarantusa
-20ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-100g suszonych moreli bez siarki (można zastąpić daktylami) 
-100g słonecznika łuskanego 

masa:
-2 szklanki nerkowców namoczonych przez całą noc 
-2 szklanki mrożonych truskawek lub innych owoców
-6-7 łyżek miodu (można zastąpić syropem daktylowym)
-80ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego  

Sposób przygotowania:
spód:
-słonecznik miksujemy na pył
-suszone morele sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na około 15minut, aż zmiękną i odlewamy wodę
-morele łączymy z olejem i dokładnie blendujemy
-dodajemy amarantusa, słonecznik i zagniatamy masę
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i równomiernie wykładamy ciasto
-spód wkładamy do zamrażalnika na 20minut

masa:
-nerkowce oraz miód przekładamy do malaksera i blendujemy
-dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy
-masę przekładamy na spód ciasta i równo rozprowadzamy
-gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 3-4h
-ciasto przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku

Ciasto wyciągamy z zamrażalnika 15-20 minut przed podaniem

Smacznego i na zdrowie!
Przepis powstał przy współpracy z firmą zdrowymarket24


2 komentarze:

  1. Przepysznie się prezentuje :) Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć bolą nas nadal gardło po chorobie to taki lodowiec chętnie by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń