KUKURYDZIANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ




Składniki:
-80g mąki kukurydzianej
-3 jajka M
-1 łyżeczk proszku do pieczenia BIO
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu
-100g wiórków kokosowych drobno zmiksowanych
-110 ml oleju kokosowego/masła klarowanego rozpuszczonego i ostudzonego 

-1 łyżka mąki kokosowej
-3/4 szklanki wody

beza:
-2 białka jaja M
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-garść świeżych śliwek

Sposób przygotowania:
-śliwki myjemy , pestkujemy i kroimy na pół
-wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i przekładamy masę
-na wierzchu układamy śliwki (skórką do dołu) i delikatnie jest wbijamy w ciasto
-ciasto pieczemy 40minut

beza:
-białka jaja z dodatkiem cukru ubijamy na sztywną pianę

następnie:
-po 30minutach wyciągamy ciasto, nakładamy ubitą pianę i pieczemy kolejne 20 minut
-kroimy wystudzone

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robię to ciasto :-) Jednak mam zagwostkę.. jakiej wielkości użyć blachę?

    OdpowiedzUsuń