BEZGLUTENOWE CIASTO CYTRYNOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI




Składniki: (blaszka 21x19cm):
-4 jajka M
-3/4 szklanki gęstego jogurtu/śmietanki kokosowej
-pół szklanki wody
-1 szklanka mąki ryżowej
-1 szklanka mąki gryczanej
-45g budyniu śmietankowego bez cukru
-1 łyżka otartej skórki z cytryny (cytrynę wcześniej sparzyć wrzątkiem)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki soku z cytryny
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-kilka łyżek powideł śliwkowych bez cukru (u mnie od KROKUS)

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę
-dodajemy jogurt i mieszamy
-dodajemy po trochu resztę składników i miksujemy na małych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy całą masę
-na wierzchu nakładamy powidła i za pomocą noża robimy tak zwane "esy floresy"
-pieczemy 40 minut

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Wierzch wygląda rewelacyjnie :) Niby takie proste ciasto, a prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń