IMBIROWE CIASTO JAGLANE Z OWOCAMI






Składniki:(okrągła blaszka 22-24cm)
-4 jajka M
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 szklanka maki jaglanej
-pół szklanki mąki ryżowej
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1 łyżeczka imbiru w proszku
-szczypta soli
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 łyżki soku z cytryny/limonki

dodatkowo:
-kilka śliwek
-2 średnie gruszki
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu zmiksowanego na cukier puder


ciasto:-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-białka jaja z dodatkiem soli oraz cukru (2 łyżki) ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z resztą słodzidła miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach-po mału dodajemy suche składniki cały czas miksując
-wlewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy całą masę, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami owsianymi
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i na zdrowie!

8 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda świetnie i jestem pewna, że smakuje równie dobrze jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki i śliwki teraz idealnie do takich jesiennych ciast pasują :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło perfekcyjne! Mam ochotę robić je przez całą jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana można zastąpić mąkę jaglaną inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z mąką gryczaną lub owsianą :)

      Usuń
  5. Moje ciasto zupełnie nie wyszło, przed upieczeniem było baaardzo gęste a po upieczeniu bardzo suche i twarde jakby leżało już co najmniej tydzień. Czy to może być wina mąki kokosowej którą dałam w miejsce ryżowej? Poza tą jedną zmianą starałam się wiernie trzymać przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale maka kokosowa strasznie wiąże plyny - dlatego ciasto wyszlo suche i twarde :(

      Usuń