DIETETYCZNE CIASTO Z MĄKI KOKOSOWEJ




Składniki(okrągła blaszka 17cm):
-4 małe jajka
-1,5 szklanki mleka roślinnego
-50g mąki kokosowej
-1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru (38g)
-50ml rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny/octu jabłkowego
-szczypta soli
-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
-1 łyżka otartej skórki z cytryny (przed tarciem, cytrynę spażyć wrzątkiem)

dodatkowo:

-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżka wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-białka jaja z dodatkiem 2 łyżek erytrolu/ksylitolu ubijamy na sztywnę pianę, w trakcie miksowania dodajemy szczyptę soli
-żółtka miksujemy z resztą cukru na puszystą masę
-ubitą pianę łączymy z żółtka, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy
-dodajemy resztę składników i miksujemy na małych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), przekładamy masę
-pieczemy 40minut, wyciągamy i studzimy
-olej nakładamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy, następnie posypujemy wiórkami

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Zjadłybyśmy jeszcze na ciepło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Srednie , smak mdły . Zaznaczam ze zrobilam je na erytrolu , moze gdyby to byl ksylitol to smak bylby lepszy .
    Uwarzajcie na ilisc soku z cytryny , inaczej ciasto wam sie zwarzy i bedzie klucha ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest mdłe i na pewno nie zwarzy się od soku z cytryny :). Pozdrawiam

      Usuń
  3. Klucha się zrobi bo piekarnik musi być nagrzany

    OdpowiedzUsuń