KOKOSOWO-PISTACJOWE CIASTKA OREO (wegańskie i bezglutenowe)







Składniki:
ciasteczka:
-70g orzechów laskowyh
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-50g susonych daktyli
-3 łyżki wody
-40g kakao/karobu

krem pistacjowo-kokosowy:
-1 puszka mleka kokosowego dobrze schłodzonego i tłustego
-50g pistacji
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:ciasteczka:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10minut, aż będą miękkie
-daktyle odsączamy z wody
-wszystkie składniki na ciasteczka przekładamy do blendera i dokładnie blendujemy (najlepiej z przerwami)
-masę wyjmujemy z blendera, wkładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 10minut

masa pistacjowo-kokosowa:
-40g pistacji drobno blendujemy, resztę drobno siekamy
-z puszki wyciągamy tylko stałą warstwę (180g) łączymy z pistacjami oraz słodzikiem i za pomocą miksera łączymy wszystko (jeśli masa zrobi się rzadka - wkładamy ją do lodówki na 10minut)

następnie:
-na blacie kładziemy papier do pieczenia/folię, układamy ciasto, przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą szklanki (użyłam mniejszej niż standardowa) wykrawamy ciasteczka
-na każdy krążek nakładamy krem i przykrywany kolejnym krążkiem
-gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do zamrażalnika na około 20minut

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Zapowiadają się niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pistacjowe to nic nie musisz więcej pisać <3 A my właśnie robimy tort pistacjowy :D

    OdpowiedzUsuń