CIASTO KINDER COUNTRY (BEZGLUTENOWE)





Składniki:(okrągła blaszka 20cm) 

kruche ciasto:
-2 średnie jajka M
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego
-65g mąki kokosowej
-15g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO

masa biała:
-150g suchej kaszy jaglanej
-300ml mleka roślinnego
-150ml wody
-1 tabliczka białej czekolady słodzonej ksylitolem
-1 szklanka ekspandowanego orkiszu/gryki/amarantusa itp

polewa czekoladowa:
-tabliczka mlecznej czekolady słodzonej ksylitolem/gorzkiej minimum 90% kakao
-3 łyżki mleka roślinnego
Sposób przygotowania:

kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy

masa biała:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem, słodzimy i gotujemy do miękkości

-odstawiamy kaszę , dodajemy pokrojoną czekoladę, mieszamy i odstawiamy aż całość wystygnie
-kaszę łączymy z wodą i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy ekspandowany orkisz i całość dokładnie mieszamy
-gotową masę nakładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki na 20 minut

polewa:
-czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-po rozpuszczeniu dokładnie mieszamy i odstawiamy aż przestygnie
-polewę rozprowadzamy na białej masie
-posypujemy obficie ekspandowanym orkiszem
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Pyszne ciasto - robię je w innej wersji, jest mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobne robiłyśmy kiedyś ale w formie deseru :D Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwaga, orkisz to pszenica, ma gluten :) Pewnie można też spróbować z ryżem preparowanym

    OdpowiedzUsuń