Wegańskie ciastka jaglano-kokosowe





Składniki:
-100g suchej kaszy jaglanej
-200ml mleka roślinnego/wody
-40g wiórków kokosowych
-15g mąki kokosowej
-1 łyżka syropu daktylowego/melasy z chleba świętojańskiego/miodu
-1 płaska łyżka ksylitolu/erytrolu
-pół potartego jabłka
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-garstka suszonego kokosa

Sposób przygotowania:
-kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
-kaszę odstawiamy aby lekko przestygła, następnie dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy
-zwilżamy dłonie, formujemy kulki i spłaszczamy je
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka i posypujemy suszonym kokosem, który delikatnie wbijamy w masę
-pieczemy 30minut

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz: