BEZGLUTENOWA BABKA Z WIŚNIAMI





Składniki:
-4 jajka M
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-100g mąki ryżowej
-100g mąki owsianej
-pół szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpić jogurtem/kefirem)
-pół szklanki cukru kokosowego(można zastąpić ksylitolem/eytrolem)
-40g budyniu waniliowego w proszku bez cukru/mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-garść mrożonych wiśni bez pestek

Sposób przygotowania:(blaszka 23x9)
-jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy olej oraz śmietankę kokosową i dalej miksujemy
-dodajemy resztę składników i całość ponownie miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy wiśnie
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45minut
-wyjmujemy i studzimy na kratce

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Niezwykle apetycznie wygląda ta babeczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek wiśni do babki to strzał w dziesiątkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wyszło pycha... Za drugim razem zrobię podwójną porcję :)Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń