Batony orzechowo-kokosowe
Składniki:
-100g suchej kaszy jaglanej
-3 jajka średnie
-2 łyżki cukru kokosowego lub innego słodziła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 łyżki mąki kukurydzianej
masa orzechowa:
-300g masła orzechowo-kokosowego (można użyć orzechowego) (u mnie od BULKPOWDERS)
-40g mąki kokosowej (u mnie od BULKPOWDERS)
-40ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego (u mnie od BULKPOWDERS)
polewa czekoladowa:
-40ml oleju kokosowego nierafinowanego
-35g prawdziwego kakao
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-spora garść orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odstawiamy aż ostygnie
-dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 30minut , wyjmujemy z piekarnika i studzimy
masa orzechowa:
-masło orzechowe łączymy z olejem i mąką kokosową- całość dokładnie mieszamy
-na spód wykładamy masę orzechową
-całość wkładamy do lodówki na około 2h
polewa:
-olej rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą
następnie:
-na masę orzechową nakładamy orzechy oraz gotową polewę czekoladową
-całość wkładamy do lodówki na około 1h
-kroimy na małe kawałki
Smacznego i na zdrowie!
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńKochamy wszelkie tego typu krajanki :D <3
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. :-) Podkradam kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńAle konkret... te batony rządzą! :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się super, kompozycja orzechów laskowych i banana musi smakować ciekawie. Domowe batony są fajne, bo można je dobrze podzielić i używać jako drobnej przekąski.
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, tylko nie macie serca polecać TAK DROGIE PRODUKTY, jest wiele innych tańszych rozwiązń.
OdpowiedzUsuńKażdy wybiera takie produkty, które uważa za słuszne :-). Pani/Pan może użyć tańszych- nie widzę żadnego problemu.
UsuńPozdrawiam serdecznie :).
Szkoda, że nie ma podanych wymiarów blaszki. Zwykle jak znajdę jakiś przepis to własnie brakuje tego "małego" szczegółu. Ale przepis fajny : )
OdpowiedzUsuńWitam, podaję wymiary blaszki: 21x19cm . Pozdrawiam :)
Usuń