Ryż zapiekany z jabłkami i miodem
Ryż zapiekany zna każdy z nas.. Za każdym razem, gdy jem tą potrawę przenoszę się do swoje dzieciństwa, które zawsze będę ciepło wspominała :)...
Składniki:
-250g ryżu
-2 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
-4 szklanki mleka roślinnego/wody
-50g oleju kokosowego
-szczypta soli
-2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)
Sposób przygotowania:
-ryż gotujemy na mleku z dodatkiem słodziła do miękkości
-na koniec, jak ryż wchłodznie cały płyn dodajemy olej kokosowy i mieszamy
-ryż odstawiamy na bok aby troszkę przestygł
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-ryż dzielimy na 3 części
-nakładamy warstwami ryż oraz jabłka
-piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy około 20minut
Smacznego i na zdrowie!
-250g ryżu
-2 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
-4 szklanki mleka roślinnego/wody
-50g oleju kokosowego
-szczypta soli
-2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)
Sposób przygotowania:
-ryż gotujemy na mleku z dodatkiem słodziła do miękkości
-na koniec, jak ryż wchłodznie cały płyn dodajemy olej kokosowy i mieszamy
-ryż odstawiamy na bok aby troszkę przestygł
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-ryż dzielimy na 3 części
-nakładamy warstwami ryż oraz jabłka
-piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy około 20minut
Smacznego i na zdrowie!
W sobotę robiłam podobne danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńU nas też jadło się taki ryż ale tylko gotowany, nigdy się nie zapiekało i teraz jesteśmy ciekawe czy jakoś specjalnie się różni :P
OdpowiedzUsuńostatnio polubiłam ryż na słodko.
OdpowiedzUsuńw takim zestawieniu musi smakować pysznie :)
ale pychotka, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń