Ryż zapiekany z jabłkami i miodem

Ryż zapiekany zna każdy z nas.. Za każdym razem, gdy jem tą potrawę przenoszę się do swoje dzieciństwa, które zawsze będę ciepło wspominała :)...

Składniki:
-250g ryżu
-2 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
-4 szklanki mleka roślinnego/wody
-50g oleju kokosowego
-szczypta soli
-2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)

Sposób przygotowania:
-ryż gotujemy na mleku z dodatkiem słodziła do miękkości
-na koniec, jak ryż wchłodznie cały płyn dodajemy olej kokosowy i mieszamy
-ryż odstawiamy na bok aby troszkę przestygł
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-ryż dzielimy na 3 części
-nakładamy warstwami ryż oraz jabłka
-piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy około 20minut

Smacznego i na zdrowie!


4 komentarze:

  1. W sobotę robiłam podobne danie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też jadło się taki ryż ale tylko gotowany, nigdy się nie zapiekało i teraz jesteśmy ciekawe czy jakoś specjalnie się różni :P

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio polubiłam ryż na słodko.
    w takim zestawieniu musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń