Imbirowe pancakes jaglane z duszonymi jabłkami


Jaglane placuszki, to idealna propozycja na jesienne śniadanie bądź na deser. Bez dodatku białego cukru i mąki pszennej. Świetnie smakują z owocami, z racji tego, że mamy jesień przygotowałam do nich duszone jabłka z cynamonem, które idealnie komponują się z pancakes :).






Składniki:
-60g suchej kaszy jaglanej
-1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
-2 małe jajka
-20g mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-10g mąki ryżowej

-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia

duszone jabłka:
-2 duże jabłka
-pół łyżeczki cynamonu
-łyżeczka ksylitolu


Sposób przygotowania:
duszone jabłka:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
-jabłka przekładamy do garnka, słodzimy, dodajemy cynamon i 1/5 szklanki gorącej wody
-przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości

pancakes
-kaszę zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę
-białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtko z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
-masę łączymy z pianą i mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
-placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor
-gotowe placki przekładamy na talerz- układamy jeden na drugim, a między nimi nakładamy duszone jabłkami

Smacznego i na zdrowie!

19 komentarzy:

  1. Imbirowe w sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłyśmy je bardzo często :D Trzeba do nich wrócić :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam mąki ryżowej, czym ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej,

      Usuń
    2. A można kokosową?

      Usuń
    3. najlepiej kasztanową, z innej mogą nie wyjść :P

      Usuń
    4. Mąką kokosowa mocno chłonie wodę, więc trzeba jej dać znacznie mniej. Tutaj potrzebujemy tylko 10g mąki ryżowej, więc proponuje dać 5g mąki kokosowej- myślę, że się uda. Aczkolwiek bezpieczniej będzie użyć mąki jaglanej, gryczanej, orkiszowej, owsianej- jeśli ma Pani młynek, to może Pani zmielić na mąkę.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy kasze trzeba wcześniej przelać wrzątkiem? Żeby pozbyć się gorzkiego smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, będą jutro na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. To ma być surowa kasza ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką porcja wystarczy na ile placków?

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis. Naleśniki są bardzo sycące. Spróbuję kiedyś przerobić na wytrawną wersję. Pozdrawiam - Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny blog, świetne wpisy.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis jest naprawde "w deche" - zrobiłam go pare razy na śniadanie i mój chłopak zaniemówił, tak dobre one były - polecam jednym słowem!

    OdpowiedzUsuń