CIASTO PRINCESSA KOKOSOWA

Przepyszne ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków i nie tylko... Lekkie ciasto przygotowane na bazie strączków z dodatkiem masy daktylowej i niesamowitej bitej śmietany kokosowej. Bez pszenicy, cukru i nabiału. Całość wzbogacona o wiórki kokosowe i chrupiące migdały. Najlepiej smakuje, jak jest dobrze schłodzone. Polecam, bo jest naprawde pyszne!








Składniki:
ciasto:
-1 puszka ciecierzycy lub 240g ugotowanej ciecierzycy
(u mnie od AGNEX)
-3 średnie jajka
-20g mąki kokosowej 
(u mnie od AGNEX)
-1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
(u mnie od AGNEX)
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)

masa kokosowa:
-2 puszki tłustego dobrze schłodzonego mleka kokosowego 400ml (można użyć jeden puszki, a wierzch posmarować serkiem)
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-kilka łyżek wiórków kokosowych (bez siarki)
-spora garść migdałów
(u mnie od AGNEX)
-3/4 szklanki daktyli suszonych  
(u mnie od AGNEX)

Sposób przygotowania:-daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na około 1hciasto:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-cieciorkę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do cieciorki i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-biszkopt kroimy tak, aby powstały 2 blaty
masa kokosowa:
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę
-dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy

następnie:

-daktyle odsączamy z wody i przekładamy do naczynia
-dodajemy 4 łyżki wody i dokładnie blendujemy
-migdały tłuczemy tłuczkiem aby były drobne
-1 blat ciasta smarujemy masą daktylową, posypujemy migdałami i nakładamy bitą śmietaną (zostawiamy 1/3 masy)
-całość przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy uważając aby masa nie wypłyneła na boki
-wierzch smarujemy resztą bitej śmietany i posypujemy wiórkami
-całość wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!



3 komentarze:

  1. Łojejeu!!!!!! Jakie to musi być boskie w smaku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, na jaka duza forme jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te ciasta, które schłodzone dają najlepszy smak. Ten wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń