Ciasto bounty bez pieczenia (wegańskie i bezglutenowe)








Składniki:
(keksówka 18cm)
-ciasto:

-100g kaszy jaglanej
-1 szklanka wiórków kokosowych
-8 łyżek mąki kokosowej
-1 puszka dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego 400ml
-2-3 łyżki erytrolu

polewa czekoladowa:
-80g gorzkiej czekolady 90% kakao
-60ml mleka kokosowego lub wody

bita śmietana:
-1 puszka mleczka kokosowego dobrze schłodzonego i tłustego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-2 kostki gorzkiej czekolady potartej na tarce
-1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:ciasto:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem (200ml) , dodajemy słodzidło i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż lekko przestygnie, następnie dodajemy śmietankę z mleka kokosowego (stała część na wierzchu puszki) oraz resztę składników
-całość zagniatamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i przyklepujemy
-ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut

polewa:
-czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do naczynia, wlewamy płyn i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-rozpuszczoną czekoladę dokładnie mieszamy i odstawiamy aż przestygnie
-czekoladę nakładamy na wierzch ciasta

bita śmietana:
-z puszki wyciągamy stałą cześć, dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę
-bitą śmietanę nakładamy na ciasto
-posypujemy potartą czekoladą i wiórkami

Smacznego i na zdrowie!

22 komentarze:

  1. dawajcie przepisy na duze blachy, szkoda w ogole wyciagac miski dla takiego malego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie kupić tłuste mleko kokosowe, jakaś konkretna firma?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można czymś zastąpić mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić jakąś mąką z orzechów bądź nasion, ale ciasto już nie będzie kokosowe w smaku. Myślę, że fajnie sprawdziłaby się mąka migdałowa, ale ciężko mi teraz powiedzieć jaką ilość musiałaby Pani dać.
      Natomiast inne mąki nie nadają się do spożywania na surowo. Ja użyłam kokosowej, bo najbardziej pasuje mi do ciasta bounty :).

      Pozdrawiam!



      Usuń
    2. Ok, wszystko już wiem. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    3. Bo ja to rozumiem że do ciasta dajemy tylko śmietankę czyli to co zostanie na górze ?? i to wszystko jeśli chodzi o mleko. Potem 60 ml dajemy do polewy i w puszcze zostaje stała część na dnie i mleko - nie wykorzystane .
      Kolejno do zrobienia śmietany dajemy stałą część z 2 puszki , a tego nie można użyć z 1 puszki ?? no chyba że jednak na ciasto wykorzystujemy całość puszki , jedyni 60 ml zostawiamy na polewę.
      Dałem ten przepis do przeczytania kilku osobom i każdy miał ten sam problem co ja.

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. Czy śmietana ubije się z miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę, ale może Pani dodać miód do polewy czekoladowej :).

      Usuń
  6. Będę robiła wersję bez bitej śmietany ale mam pytanie odnośnie samego ciasta głównej masy. Jest napisane żeby z puszki 400 ml dodać do niej śmietankę i rozumiem że chodzi tu po prostu o stałą część mleka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, chodzi o stałą część na wierzchu puszki :)

    OdpowiedzUsuń