Ciasto daktylowe z ciecierzycy z czereśniami






Składniki:
-1 puszka ciecierzycy (400g po odsączeniu 240g)
-20g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
-3 łyżki syropu daktylowego
-30g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-3 małe jajka
-40g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

dodatkowo:
-garść czereśni bez pestek

Sposób przygotowania:
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-z puszki odlewamy wodę, ciecierzycę łączymy z żółtkami, syropem i blendujemy na gęsty krem
-do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i dokładnie mieszamy
-czereśnie kroimy na pół
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wbijamy czereśnie
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 35minut

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz