Sernik na zimno z galaretką i truskawkami






Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
biszkopt:
-2 duże jajka
-pół szklanki mąki owsianej
-4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

masa twarogowa:
-1kg twarogu półtłustego (u mnie ekologiczny)
-200ml śmietany 18% (u mnie ekologiczna)
-2,5 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki gorącej wody
-1/3 szklanki erytrolu (więcej lub mniej)
-pół łyżeczki sproszkowanej wanili

dodatkowo:
-garść świeżych truskawek
-1 galaretka truskawkowa w proszku (14g) bez cukru
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodziła miksujemy na puch
-pianę łączymy z żołtkami, stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy na niskich obrotach
-na koniec dodajemy tłuszcz i mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 20 minut i studzimy

masa twarogowa:
-twaróg mielimy przez maszynkę (2 razy) lub łączymy ze śmietaną i za pomocą blendera/miksera blendujemy
-żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą twarogową
-na koniec dodajemy słodzik, wanilię i dokładnie mieszamy
-masę nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około 2 godziny

galaretka:
-galaretkę rozpuszczamy w gorącej/wrzącej wodzie dodajemy słodzik i dokładnie mieszamy
-odstawiamy aż lekko stężeje

następnie:
-truskawki myjemy, suszymy i kroimy w dowolne kształty
-nakładamy na stężałą masę twarogową i wlewamy galaretką
-wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz