Ciasto jaglano-serowe z truskawkami i kawałkami gorzkiej czekolady






Składniki:
-100g suchej kaszy jaglanej
-150g twarogu półtłustego
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 kopiasta łyżka mąki kokosowej
-1 duże jajko
-20g płatków jaglanych
-kilka łyżek erytrolu/kslitolu
-20g posiekanej gorzkiej czekolady

dodatkowo:
-garść truskawek

Sposób przygotowania:

-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
-kaszę łączymy z twarogiem, jajkiem i blendujemy na gęsty krem
-do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
-piekarnik nastawiamy do 180C
-truskawki myjemy, suszymy i kroimy na pół
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i delikatnie wbijamy truskawki
-pieczemy 35minut i studzimy kilka dobrych godzin

Smacznego i na zdrowie!

36 komentarzy:

  1. O mniam, ta struktura ciasta jest wręcz dla nas idealna! :D Czysty obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka jest kaloryczność całości?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. 20 płatków jaglanych???

    OdpowiedzUsuń
  4. A foremka jakiej wielkości ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję właśnie zabieram się za zrobienie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest rewelacjaa podwoilam ilość składników i pieklam w małej formie wogole nie czuć ze jest z kaszy jaglanej kocham serniki wiec dla mnie bombaaa

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak długo należy prażyć kaszę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastanawiam się czy mogę zastąpić czymś mąkę kokosową? I blaszkę o jakiś wymiarach użyłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy zamiast płatków jaglanych mogę dodać ryżowe bądź owsiane ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione, zjedzone, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez proszku do pieczenia ani sody?

    OdpowiedzUsuń
  12. Bez proszku do pieczenia ani sody?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym można zastąpić mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  14. Zabieram.sie do roboty :-) 18 cm to blaszka okragla czy prostokatna?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy może być mąką jaglana?

    OdpowiedzUsuń
  16. W jakiej temperaturze piec? Chyba zrobię w sobotę na urodziny siostrzeńca tylko podwoję składniki

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura jest podana-180C :)
      Chce Pani zastąpić mąke kokosową na jaglaną, czy płatki jaglane na mąkę?

      Usuń
  18. Czy może być mąką jaglana?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mąkę kokosową na jaglaną ☺

    OdpowiedzUsuń
  20. Mąkę kokosową na jaglaną ☺

    OdpowiedzUsuń
  21. Brzmi zachęcająco :) a jak wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Stoi w piekarniku a traz sobie przypomnialam, ze jeszcze platki owsiane... Ojojoj

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis wypróbowany i wpisany do listy ulubionych słodkości :) ciasto wyszło pyszne, dodałam brzoskwinie z puszki zamiast truskawek i odrobinę więcej twarogu - 200g. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń