Orzechowe kulki mocy (bez pieczenia)

Zdrowe kulki, to chyba najszybszy i najprostszy deser, jaki istnieje :). Przygotowuje je zwłaszcza wtedy, gdy najdzie mnie silna ochota na coś słodkiego :).
Kulki są bogatym źródłem tłuszczów, węglowodanów oraz protein. Zatem jest to idealny posiłek dla sportowców, jako źródło energii, dla dzieciaków jako alternatywa niezdrowych słodyczy, dla osób uczących się lub pracujących umysłowo i dla wszystkich, którzy dbają o swoje odżywianie :)











Składniki:
-pół szklanki orzechów włoskich (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki orzechów laskowych (u mnie od AGNEX)
-3 kopiaste łyżki masła orzechowego (u mnie od AGNEX)
-3 łyżki BIO syropu z agawy niebieskiej (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka płatków owsianych 
-6 suszonych fig bez dwutlenku siarki (u mnie od AGNEX)
-1/4 szklanki wody
-2 łyżki mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)

Sposób przygotowania:
-orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc

-orzechy włoskie, laskowe i figi drobno siekamy
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż wszystko dobrze się połączy
-formujemy kulki
-wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut
-zajadamy się! :)

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Ostatnio właśnie szukałam przepisów z orzechami. Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna je zrobic bez 3 łyżki BIO syropu z agawy niebieskiej ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam te kulki! Super smaczne. Polecam;-).

    OdpowiedzUsuń