Markizy owsiane z kremem truskawkowym







Składniki:
ciasto:

-160g płatków owsianych bezglutenowych
-50g suszonych daktyli
-pół banana
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżeczki mąki z tapioki
-2 łyżeczki siemienia lnianego + woda do rozpuszczenia (około 10 łyżek ciepłej wody)

krem truskawkowy:
-1 puszka mleka kokosowego (dobrze schłodzonego przez kilka godzin lub całą noc)
-120g truskawek
-4 łyżki wody
-1,5 łyżki mąki z tapioki
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka soku z buraka (dla podkreślenia koloru- opcjonalnie)
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu


Sposób przygotowania:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut aż zmiękną
-odlewamy wodę, dodajemy banana i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odrywamy po większych kawałkach i 'wyklejamy' blaszkę. Ciasto nie może być grube
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-pieczemy 15 minut

krem:
-wyjmujemy śmietankę z puszki i za pomocą miksera ubijamy na bitą śmietanę
-truskawki wkładamy do garnuszka, dodajemy wodę, słodzik i gotujemy aż się rozpadną. Następnie dokładnie blendujemy
-mąkę z tapioki rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do garnuszka. Zmniejszamy ogień, szybko mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut
-odstawiamy i studzimy (sos musi być dobrze schłodzony!)
-do śmietanki dodajemy sok z buraka oraz sos truskawkowy i wszystko dokładnie mieszamy

następnie:
-za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka
-nakładamy krem, a na to kolejne ciasteczko
-wkładamy do lodówki

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Fajnie, że płatki owsiane tak widać :D Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ;) jaką pojemność ma mieć mleko kokosowe? I czy mąkę z tapioki można zastąpić ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń