Bezglutenowe placuszki gryczane z cukrem pudrem







Składniki:
placki:
-2 duże jajka od szczęśliwej kurki
-70g mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną w młynku)
(u mnie od AROMATNATURY)
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu 
-7 łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

cukier puder:
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-biała z dodatkiem erytrolu/ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach
-stopniowo dodajemy mąkę, mleko i dalej miksujemy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu
-za pomocą łyżki nakładamy masę i smażymy z obu dwóch stron

cukier puder:
-erytrol/ksylitol miksujemy z młynku na pył

następnie:
-placuszki posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz