Budyń jaglano-gruszkowy z nutą imbirową

Budyń jaglany, który bije na łopatki każdy inny budyń z proszku. Jego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny, a co najważniejsze jest ZDROWY. Kasza nie jest wyczuwalna, ale pod warunkiem, że będzie bardzo dobrze zblendowana. Jestem przekonana, że jeśli komuś podasz taki budyń, to nigdy nie zgadnie, że jest on z kaszy :).








Składniki:
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki gorącej wody
-1 łyżka ksylitolu
-1 duża gruszka
-1/4 łyżeczki imbiru
-1 żółtko
-1 łyżeczka masła klarowanego

Sposób przygotowania:
-gruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce
-masło rozgrzewamy w garnuszku, dodajemy gruszkę i dusimy
-do garnuszka dodajemy kaszę, imbir zalewamy wodą i odstawiamy z gazu
-blendujemy na gęsty krem
-żółtko roztrzepujemy, wlewamy do budyniu i szybko mieszamy
-gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając ( około 5 minut )

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Budynie jaglane sa pyszne. Czesto je robie. Chociaz takiego jak Ty jeszcze nie robilam. Dzieki za kolejny przepis,ktory sie przyda;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Racje, też je uwielbiam!
    Nie ma za co i ciesze się, że tutaj zaglądasz :).
    Pozdrawiam i ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyn po prostu genialny! Robię go już drugi raz, ale tym razem podwójna porcja :-D

    OdpowiedzUsuń