Pasztet z oliwkami

Uwielbiam pasztety, ale tylko te domowe. Nie mam odwagi kupić sklepowego- skład zbyt bardzo mnie odstrasza. Dlatego jak zwykle najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie swojskiego, dobrego pasztetu z ulubionymi dodatkami. Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem zielonych oliwek i dużą ilością czosnku :).





Składniki:
-1kg mięsa wieprzowego (szynka)
-400g wątróbki z indyka
-1 średnia marchewka
-6 ząbków czosnku
-1 biała cebula
-pół łyżeczki gałki muszkatałowej
-2 liście laurowe
-4 kuleczki ziela angielskiego
-duża garść zielonych oliwek z zalewy
-3 jajka
-1 łyżeczka pieprzu czarnego
-1 łyżeczka soli
-1 łyżka suszonych warzyw

Sposób przygotowania:
-mięso wieprzowe dokładnie myjemy i kroimy na kawałki
-cebulę, marchew, czosnek obieramy i kroimy wszystko na pół
-mięso i warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy suszone warzywa, ziele angielskie, liść naurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy umytą wątróbkę i gotujemy jeszcze z 10 minut (wątróbka musi być w środku lekko różowa, ale bez krwi)
-wywar odlewamy od mięsa- zostawiamy tylko mięso, warzywa i studzimy
-warzywa i mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
-na koniec dodajemy jajka, oliwki i ponownie mieszamy
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-całość przekładamy do formy sylikonowej i pieczemy 1h, a nawet ponad aż góra się lekko zrumieni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz