Pasztet z ciecierzycy z czarnuszką

Pasztet, który nie wymaga dużego nakładu pracy oraz czasu. Tak naprawde robi się sam- wystarczy ugotować ciecierzycę oraz resztę warzyw i dodatków. Następnie zblendować za pomocą blendera i upiec. Dodatkowo pasztet posypałam sporą ilość pieprzu oraz czarnuszki, co nadaje niepowtarzalny aromat oraz smak.

Co więcej czarnuszka ma świetne właściwości odżywcze, które znane są już od lat:
-wzmacnia układ odpornościowy
-działa przeciwzapalne i bakteriobójczo
-działa antynowotworowo
-poprawia samopoczucie alergikom- działa antyhistaminowo
-jest pomocna dla astmatyków- poprawia wydolność płuc
-reguluje poziom cukru
-oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich





Składniki:
-200g ciecierzycy
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka czarnuszki
-1 łyżka kolorowego pieprzu w kulkach
-1/3 nać pietruszki
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka pieprzu
-pół łyżeczki gałki muszkatałowej
-1 duża cebula
-1 łyżeczka masła klarowanego
2 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-2 jajka
-3 łyżki płatków drożdżowych

Sposób przygotowania:
-ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, nalewamy nową, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i wszystko gotujemy do miekkości. Studzimy
-cebulę oraz czosnek drobno kroimy
rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i smażymy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy z palnika i studzimy
-pietruszkę drobno siekamy
-do ciecierzycy dodajemy jajka i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, czosnek, cebulę, przyprawy(oprócz kolorowego pieprzu i czarnuszki) oraz pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę smarujemy masłem klarowanym, na to posypujemy płatki owsiane i przekładamy masę. Posypujemy czarnuszką oraz pieprzem kolorowym (lekko wklepujemy)
-pieczemy około 1h
-studzimy przynajmniej kilka godzin w lodówcę

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. u mnie dzisiaj też wege pasztet, ale Twoim bym się z chęcią poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić ten pasztet bez płatków drożdżowych?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zrobić ten pasztet bez płatków drożdżowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Zamiast płatków drożdżowych można dać 2 płaskie łyżki mąki np. jaglaną/ryżową lub błyskawiczne płatki owsiane :).

      Usuń
  4. Czy to nie mają być płatki ryżowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie :). Płatki drożdżowe= drożdże nieaktywne. Głównie spożywane przez wegan i wegetarian. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, ale nie tylko. Idealnie sprawdzają się w kuchni jako zagęstnik do sosów, dodatek do pasztetów, sałatek itp.

      Usuń
  5. czy wode z ciecierzycy nalezy odlac???po ugotowaniu??

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszedł mi bardzo suchy. Czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie powinnien wyjść suchy, ale też nie jest bardzo 'mokry'.

    OdpowiedzUsuń