Wegańskie kotleciki w pikantnej panierce

Kotlety, które dla was przygotowałam są jednymi z najprostrzych kotletów wegańskich. Kojarzą mi się z głównie dzieciństwem, kiedy to Mama smażyła cały talerz takich kotlecików. Polewała je sosem pomidorowym i gotowe. Ja ten przepis delikatnie zmodyfikowałam- pominęłam jajka oraz smażenie na głębokim tłuszczu i uważam, że w takiej formie są o niebo lepsze i przede wszystkim zdrowsze! :)
Mimo, że nie ma tutaj produktów odzwierzęcych, to jestem przekonana, że to danie podbije podniebienie mięsożerców :).





Składniki:
-pikantna mieszanka prażonych ziaren "piekło niebo" firmy ZIARENKOWO - KLIK
-1kg ziemniaków
-2 łyżki mąki z soczewicy lub kukurydzianej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypiorek
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-olej kokosowy lub inny
-przecier pomidorowy
-chilli
-czosnek


Sposób przygotowania:
-ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy
-ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy oby dwie mąki, przyprawy oraz posiekany szczypior i dokładnie mieszamy.
-przygotowujemy panięrkę: część prażonych ziaren miksujemy na pył, a pozostałą cześć pozostawiamy w całości
-z masy ziemniaczanej formujemy kulki, obtaczamy w panierce i delikatnie spłaszczamy
-kotleciki układamy na blaszczę wyłożoną, wysmarowaną olejem folią aluminiową. Pieczemy łącznie około 30-40 minut, aż się zrumienią. W połowie przewracamy na drugą stronę.
-w miedzy czasie przygotowujemy sos: przecier pomidorowy wlewamy do garnuszka, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz pokrojone chilli. Gotujemy na minimalnym ogniu przez około 20minut.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz